128.500 Ft-ot ad az állam minden gyermeked után! Így juthatsz hozzá!

0
103

A Magyar Állam által kibocsátott Babakötvénynek köszönhetően 128.500 Ft-hoz juthatsz hozzá minden gyermeked után. Sőt, ha havi befizetéseket is teljesíthetsz, melyek után az állam további 10% jóváírást ad, akkor még magasabb megtakarítási értékre tehetsz szert gyermeked 18 éves korára. Cikkünkben megmutatjuk a konstrukció részleteit.

Cikkajánló: Magas hozamra vágysz? Ezek a legvonzóbb megtakarítási lehetőségek!

Mi az a Babakötvény?

A Babakötvény a Magyar Állam által kibocsátott Államkötvény, melyet a 18 évnél fiatalabb gyermekeink részére vásárolhatunk meg. Az állam minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek * számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

Mik a Babakötvény legfőbb jellemzői?

Amennyiben megnyitottuk a Start-értékpapírszámlát, akkor a nyitó összeg a futamidő végéig (18. életév betöltéséig) Babakötvény formájában kamatozik. A kötvény változó kamatozású, az infláció felett 3% kamatprémiumot biztosít. A jelenlegi inflációs környezetben hosszútávon évente átlagosan 3-4% inflációval számolhatunk, így a Babakötvény várható éves kamata 6-7% körül fog alakulni. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben ez igencsak szép éves hozam. A 42.500 Ft-os életkezdési támogatás a felhalmozott kamatoknak köszönhetően így 128.500 Ft-ra gyarapszik a gyermek 18 éves korára. Ehhez ráadásul egyetlen forint saját befizetésre sincsen szükségünk.

Lehetőség van ugyanakkor arra is, hogy a kötvény futamideje alatt rendszeres befizetéseket tegyünk. Az állam az éves befizetések után 10%-os, de maximum 6000 Ft jóváírást ad a gyermekünk nevére szóló értékpapírszámlán, melyek szintén infláció felett 3%-os hozamot biztosítanak a futamidő végéig. Az éves maximum 6000 Ft-os állami támogatást akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha egy évben 60.000 Ft-ot, vagyis havonta 5.000 Ft-ot helyezünk el Babakötvényben.

Cikkajánló: Súlyos ára van, ha otthon tartod a megtakarításod!

Mekkora lejárati értékre számíthatunk?

A Babakötvényt közvetlenül a gyermekünk megszületése után érdemes megnyitni. Ekkor érhetjük el ugyanis a futamidő végén a 128.500 Ft-os lejárati értékét, melyhez nincsen szükség saját befizetésekre sem. A gyermek 18 éves koráig azonban bármikor megvásárolható a Babakötvény, így idősebb gyermekeink esetében is érdemes élni a lehetőséggel.

A 10%-os állami támogatás, valamint az éves átlagos várható 6%-os hozam miatt ráadásul igencsak jövedelmező befektetési formát jelent a kötvény, így mindenképpen megéri rendszeres befizetéseket is tenni. Már havi 1000 Ft befizetése mellett is 574.200 Ft-os lejárati értékre számíthatunk, melyhez mindössze 216.000 Ft saját befizetésre volt szükségünk. Amennyiben maradéktalanul szeretnénk kihasználni az éves maximum állami támogatást, és havi 5.000 Ft-ot fordítunk gyermekünk jövőjére, akkor 18 éves korára 2.339.000 Ft halmozódik fel az értékpapírszámlán. Ennek eléréshez összesen 1.080.000 Ft saját befizetés szükséges 18 év alatt.

Mindezek alapján látható, hogy a Babakötvény egy igazán jövedelmező megtakarítási lehetőséget jelent a családosok számára, mellyel szép összeget halmozhatunk fel felnőtté érett gyermekünk jövőjének biztosítására. A Babakötvény lejárati értéke nagy segítséget jelenthet például a gyermek tanulmányainak, lakhatásának finanszírozásában.

Nehezen tudsz félre tenni rendszeres jövedelmedből? Mutatunk egy jól bevált módszert, melynek segítségével úgy növelheted a megtakarításodat, hogy közben a félretett pénz hiányát sem veszed észre!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét