Mikor lehet igazán veszélyes a Babaváró hitel?

0
144
Nagy népszerűségnek örvend a Babaváró hitel a házaspárok körében. Ez nem is véletlen, hiszen a támogatott konstrukciónak köszönhetően akár 10 millió Ft kamatmentes szabad felhasználású hitelhez juthatunk, amely bármilyen élethelyzetben nagy segítséget tud jelenteni. A kamatmentesség megszerzéséhez ráadásul már egyetlen gyermek születése is elegendő, akinek a hitel felvételétől számított 5 éven belül kell világra jönnie. A második gyermek születése után ráadásul az aktuális fennálló tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születésénél pedig a teljes tartozást elengedik.

Az 50 ezer Ft-ban maximalizált havi törlesztőrészletek miatt azok is könnyedén felvehetik a Babaváró támogatást, akik szerényebb jövedelemmel rendelkeznek, illetve egyes bankok negatív KHR esetén sem utasítják el az ügyfelet. Ezáltal gyermeket tervező házaspárok igen széles körének elérhető a kamattámogatott hitelkonstrukció. Az igazán kedvező feltételek által a legtöbb igénylő az elérhető legmagasabb, 10 millió Ft-os összeget veszi fel a maximális futamidőre, vagyis 20 évre.

Milyen esetben veszíthetjük el a kamattámogatást?

A Babaváró támogatás egy kamattámogatott konstrukció, az első 5 évben kamatmentes a hitel. Azonban hogy ez a futamidő végéig is maradjon, meg kell felelni bizonyos feltételeknek, melyek nem teljesítése súlyos anyagi következménnyel járhat:

  1. Amennyiben 5 éven belül nem születik gyermek, akkor az addig kapott kamattámogatást egyösszegben vissza kell fizetni, ezt követően a hitel átvált piaci kamatozásra.
  2. Ha a házaspár tagjai elválnak, akkor a kamattámogatás megszűnik, és piaci kamattal kell tovább fizetni a hitelt. Amennyiben viszont született gyermek a futamidő első 5 évében, akkor az addig kapott támogatást nem kell visszafizetni.
  3. Amennyiben a házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyarországi lakcímmel, akkor a kamattámogatás megszűnik. Sőt, ha 5 éven belül gyermek sem született, akkor az addig megkapott kamattámogatást is vissza kell fizetni.
  4. Amennyiben a vállalt gyermek megszületett, de 18. életévének betöltéséig nem rendelkezik állandó lakcímmel legalább a szülők egyikénél, akkor a lakcím megszűnését követően elveszik a kamatmentesség, a hitelt pedig piaci kamattal kell továbbfizetni.

Mit jelentenek ezek számszakilag?

A Babaváró hitel kamatozása referenciakamattól függ, vagyis a hitel változó kamatozású. Ezt azt jelenti, hogy a kamattámogatás megszűnése esetén a visszafizetendő összeg, illetve a piaci kamat mértéke attól is függ, hogy pontosan mikor vettük fel a Babaváró támogatást. Nagyságrendileg viszont, ha 10 millió Ft 20 évre történő felvétele esetén 5 éven belül nem születik gyermek, akkor várhatóan 1,4-2,2 millió Ft-ot kell egyösszegben visszafizetnünk, illetve piaci kamatozás mellett tovább törlesztenünk.

Amennyiben a hitel piaci kamatozásúvá válik, akkor a hitel kamata 6-8%-ra emelkedik, amelyet ténylegesen nekünk kell megfizetni. Ez igencsak komoly pénzügyi kiadást jelenthet, 10 millió Ft felvétele esetén a havi törlesztőrészlet 20-30 ezer Ft-tal lehet magasabb, ami jelentősen növelheti a teljes visszafizetendő összeg nagyságát.
Mi a legnagyobb veszély?

Az, hogy a házaspár legalább egyik tagja rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a gyermek is oda van bejelentve 18 éves koráig, viszonylag alacsony rizikófaktorral rendelkezik. Statisztikák szerint a házaspárok kb. egyharmada úgy veszi fel a Babaváró hitelt, hogy a feleség már terhes, így az előzetes tapasztalatok alapján várhatóan a legtöbben teljesíteni tudják az 5 éven belüli gyermekvállalást is.

Az igazán nagy veszélyt a válások jelentik. A KSH statisztikái szerint a teljes válási arányszám Magyarországon a 2010-2019 közötti időszakban 37% és 46% között mozgott. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi házasságok kb. 40%-a végződik válással. A válások egyharmada 0-10 év, és szintén egyharmada 10-20 év házasság után történik. Vagyis a válásokon belül a 20 év alatti élettartamú házasságok aránya kb. 67%. A statisztikai adatok alapján szinte elkerülhetetlennek látszik, hogy egy 20 éves futamidejű Babaváró hitelnél ne legyen jelentős azoknak az aránya, akik időközben elválnak. Náluk a Babaváró támogatás biztosan piaci kamatozásúvá fog válni. Nem mindegy azonban erre mikor kerül sor.

Tegyük fel, hogy a házaspárnak nem született 5 éven belül gyermeke, majd az 5. év után el is válnak. Ekkor a ténylegesen visszafizetendő összeg 16-18 millió Ft körül fog mozogni! Vagyis egy 10 millió Ft-os „ingyen hitel”-ből könnyen lehet egy viszonylag költséges hitelfelvétel.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű, hiszen egy gyermeket tervező házaspárnál valószínűleg nincsen napairendi ponton a válás, így ezeket a veszélyeket a hitelfelvétel során még viszonylag könnyedén tudomásul veszik a házaspár tagjai, és sajnos csak később érezhetik meg a helyzet valódi súlyát. Bízunk benne, hogy a statisztikákat megcáfolva alacsony lesz azoknak az aránya, akik válás miatt veszítik el a kamatmentes támogatást.

Jó tudni: Ha a Babaváró hitel számodra nem elérhető, viszont van 25 év alatti gyermeked, akkor élhetsz a Lakásfelújítási támogatással és a hozzá kapcsolódó támogatott Lakásfelújítási hitellel. Ha szabad felhasználású hitelre van szükséged, akkor a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele jelenthet megoldást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét