Mi az a KHR és milyen következményei vannak?

0
61

A KHR, vagyis a Központi Hitelinformációs rendszer a magánszemélyek és vállalkozások hitelszerződés adatait tartalmazó nyilvántartás. A rendszer a magyarországi pénzintézetek számára érhető el, amelyen keresztül meg tudják osztani egymással az ügyfelek hiteltörténetét. Ez a rendszer azért előnyős a bankok számára, mert könnyedén tudnak informálódni az ügyfelek hitelmúltjáról, ami a hitelbírálat során egy kiemelt szempont. A KHR listának két alapvető típusát különböztetjük meg: pozitív és negatív KHR listát.

Pozitív KHR

Ezen a listán szerepelnek az aktív hitelszerződéssel rendelkező jó adósok, akik rendben törlesztik a hitelüket. A bankok számára ez is fontos információként szolgál, ugyanis ha újabb hitel felvételén gondolkodsz, akkor a hitelintézet számára pozitívum, hogy a meglévő hiteleidet rendben fizeted.

Negatív KHR

A negatív KHR az adósok fekete listája. A negatív KHR-ben való szereplés a legrosszabb dolog, ami a banki hitelfelvétel során történhet veled.

A negatív KHR lista a következő estekben kerülünk fel:

  • legalább 90 napja nem törleszted a fennálló hiteledet, és a tartozásod mértéke eléri a mindenkori minimálbér összegét (2021-ben nettó 111.321 Ft)
  • ha bankkártyával vagy hitelkártyával élsz vissza
  • ha hamis dokumentumokat, iratokat mutatsz be a hitelintézetnek

Kártyavisszaélés és csalás esetén 5 éven keresztül tartanak nyilván a KHR rendszerben, ennyi idő elévülése után kerülnek ki adataid a nyilvántartásból.

Hogy kerülhetek le a KHR listáról hitel nemteljesítése esetén?

Abban az esetben, ha 90 napnál régebbi, a minimálbér összegénél magasabb tartozásod van a bankod felé, akkor automatikusan felkerülsz a negatív KHR listára, ahol aktív státuszban fognak nyilvántartani.

Ahhoz, hogy lekerülj először is törlesztened kell a bank felé fennálló tartozásod. Ekkor még továbbra is szerepelni fogsz a negatív KHR listában, viszont már nem aktív, hanem passzív státuszban.

Abban az esetben, ha a teljes tartozást kifizettük (és időközben nem történik újabb 90 napon túli nemteljesítés), akkor 1 év után kerülünk le a negatív KHR listáról. Ha csak úgy tudtuk visszafizetni a hátralékunkat, hogy a tartozás egy része elengedésre került, akkor 5 évig, amennyiben pedig egyáltalán nem történik meg a tartozás visszafizetése, mivel az teljes egészében elengedésre került, akkor 10 évig tartanak nyilván a passzív KHR listában.

Ha a negatív KHR listán szerepelünk – akár aktív, akár passzív státuszban – annak súlyos következményei lehetnek a későbbi hitelfelvételek során. A legtöbb banknál ugyanis a kedvezőtlen hitelmúlt miatt automatikusan kizáró feltétel, ha a negatív KHR listán szerepelünk. Ez pedig akár 10 éves időszakot is felölelhet.

Jó tudni:A hitelfelvétel azonban még akkor sem lehetetlen, ha negatív KHR listán szerepelsz. Ha a negatív KHR melletti hitelfelvételről szeretnél tájékozódni, akkor olvasd el ehhez kapcsolódó cikkeinket. Aktív KHR státusz melletti hiteligénylésről ITT, passzív státusz melletti hitelfelvételről pedig ITT találsz további információkat.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét