Hitelből finanszíroznád a lakásfelújítást? Ezt kell tudni a Lakásfelújítási hitelről!

0
55

A családtámogatási akcióterv részeként a Magyar Állam a gyermeket nevelő családok lakásfelújítási költségét 50%-ban, maximum 3 millió Ft-ig megtéríti. A támogatás egy rendkívüli lehetőség a családok számára, így biztosan hatalmas lesz iránta az érdeklődés. A támogatás vissza nem térítendő támogatásként értendő, és utólag kerül kifizetésre, így a munkálatokat előre meg kell finanszíroznunk. Nem mindenki teheti meg azonban, hogy saját megtakarításból állja egy nagyobb volumenű felújítás költségeit, viszont nekik sem kell búslakodniuk. Február 1-től ugyanis elérhető az igazán kedvező feltételekkel bíró Lakásfelújítási hitel. Cikkünkben összegyűjtöttük mit kell tudnunk az új hitelkonstrukcióról.

Jó tudni: Ha felújítás előtt állsz olvasd el mindenképp hasznos tippjeinket és tanácsainkat, hogy ne érjenek váratlan meglepetések!

Mekkora a hitel maximális összege és futamideje?

A hitel maximális összege 6 millió Ft, maximális futamideje 10 év.

Mekkora a hitel kamata?

A hitel kamattámogatott, fix kamatozású, a kamat mértéke legfeljebb 3% lehet.

Kik vehetik fel a hitelt?

Mindazok, akik jogosultak az Lakásfelújítási támogatást igénybe venni. A jogosultságot a banki is ellenőrzi.

Mikortól érhető el a hitel?

A hitel 2021. február 1-től érhető el a bankok kínálatában, ugyanakkor várhatóan néhány hitelintézetnél csak később indul a hitel értékesítése.

Szükséges ingatlanfedezet bevonása?

A hitel jelzáloghitelnek feleltethető meg, így szükséges az ingatlanfedezet bevonása. A támogatott ingatlanra a bank jelzálogot jegyez be. Abban az esetben, ha nem szeretnénk fedezetként bejegyeztetni ingatlanunkat, akkor a Babaváró támogatás vagy a személyi kölcsön felvétele jelenthet ingatlanfedezet nélküli, szabad felhasználású hitelt.

Mi történik az 50%-os visszatérítéssel?

Az 50%-os vissza nem térítendő támogatás összege automatikusan betörlesztésre kerül a hitelbe, és a fennálló tőketartozást csökkenti. A támogatásból történő előtörlesztés díjmentes, a futamidő hosszára nincsen hatással, így a havi törlesztőrészletek is csökkennek.

Mennyi idő alatt kell elvégeznem a felújítási munkálatokat?

A hitel felvételét követő egy éven belül el kell végezni az összes tervezett munkálatot, és legkésőbb az utolsó kiállított számla keltének számított 60 napon belül be kell nyújtani elszámolásra a számlákat és a jogosultságot igazoló dokumentációkat.

Frissítés! A 2021. április 16-án megjelent kormányrendelet értelmében a felújítási munkálatok megvalósítására kijelölt 1 éves határidő eltörlésre került. 

A módosításnak köszönhetően elegendő a program végéig, vagyis 2022. december 31-ig (de legkésőbb az utolsó számla kiállítását követő 60 napon belül) benyújtani a támogatás igényléséhez kapcsolódó elszámolást. Ezáltal sokkal szélesebb időintervallum áll rendelkezésre a felújítást tervezők számára, vagyis nem kell elkapkodniuk az egyes munkálatok megvalósulását, ami a szakemberek leterheltsége miatt hatalmas segítséget jelent.

Mekkora a hitel törlesztőrészlete?

6 millió Ft-os hitelösszeg és 10 év futamidő mellett a kezdő törlesztőrészlet havi 57.936 Ft, a 3 millió Ft összegű lakásfelújítási támogatás futamidő 2. éve elején történő betörlesztését követően pedig havi 26.206 Ft-ra csökken. Ezen szcenárió mellett a teljes visszafizetendő összeg 3.525.445 Ft.

Találhatok ennél olcsóbb finanszírozási formát?

A lakásfelújítási hitel legfeljebb 3%-os fix kamatánál jelenleg nincsen kedvezőbb piaci hitel. A lakásfelújítási hitelhez képest a kamatmentes Babaváró támogatás jelenthet kedvezőbb alternatívát.

Mikor veszítjük el a kamattámogatást?

A hitel kamattámogatott konstrukció, a támogatott kamatnak pedig feltételei vannak, melyek nem teljesítése esetén elveszítjük a kamattámogatást.

A kamattámogatást akkor vonják meg, ha

  • az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül nem állít ki a Magyar Államkincstár támogatói okiratot. (Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk jogosultak az otthonfelújítási támogatás igénybevételére.)
  • az utolsó kiállított számla keltének követő 60 napon belül nem kerülnek benyújtására a támogatás igényléshez szükséges számlák.
  • a megállapított lakásfelújítási támogatás összege nem éri el a lakásfelújítási hitel összegének 25%-át.

A kamattámogatás elvesztése esetén a hitelt piaci kamatozással kell tovább fizetni, továbbá az addigi kamattámogatás összegét egyösszegben, a kamattámogatás megvonását követő 60 napon belül kell visszafizetni a Magyar Államkincstár részére.

Személyi kölcsönre lenne szükséged, de nem tudod mi a megfelelő ajánlat?Itt tudsz tájékozódni: Fogyasztóbarát személyi kölcsönök

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét