Hasznos tippek és tanácsok a Lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez

0
47

A Lakásfelújítási támogatás egy nem mindennapi lehetőség a családok számára, amire láthatóan nagy érdeklődés mutatkozik a háztartások részéről. Mivel a támogatás utólag kerül kifizetésre, ezért a kezdetektől fogva kell alapossággal kell eljárni, ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amit minden felújítást tervező családnak érdemes figyelembe vennie.

Kérdéseid merültek fel a támogatással kapcsolatban? Kérdések és válaszok bejegyzésünkben mindent megtalálsz, amit a Lakásfelújítási támogatásról tudni kell!1. Érdemes már most konzultálni a szakemberekkel

Mivel hatalmas az érdeklődés, a rendelkezésre álló idő pedig korlátozott (2022.12.31-ig élhetünk a támogatással), ezért érdemes mindent előre megtervezni. A fokozott kereslet miatt ugyanis az egyes termékekből, anyagokból készlethiány jelentkezhet, ami késleltetheti a felújítás megvalósulását. Ennél is nagyobb probléma lehet a munkaerő hiánya, ugyanis a vállalkozások és szakemberek már most jelentős jövőbeli leterheltségről számolnak be. Érdemes tehát mielőbb felvenni a kapcsolatot a potenciális kivitelezőkkel, hogy biztosan mindenre sor kerülhessen.

2. Önerő vagy hitel?

Mivel a támogatás utólag kerülhet kifizetésre, ezért a felújítás összegét előzetesen saját magunknak kell megfinanszíroznunk. Az utófinanszírozás miatt fontos átgondolni, hogy mekkora saját megtakarítást tudunk a felújítás terhére fordítani, ugyanis egy meggondolatlan pénzügyi döntés a mindennapi pénzügyinkre is kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Azoknak sem kell elkeserednie, akik nem engedhetnek meg maguknak egy több millió Ft-os kiadást, hiszen ebben az esetben a maximum 3%-os kamatozású Lakásfelújítási Hitel felvétele jelenthet megoldást.

3. Rendelkezünk lejárt Lakástakarékpénztári megtakarítással?

Ha lejárt Lakástakarékpénztári megtakarítással rendelkezünk, akkor most duplán jó megoldás a programban való részvétel. A Lakásfelújítási program keretében elszámolt számlák ugyanis a lakástakarékpénztár felé is elszámolásra kerülhetnek. Ezáltal nem csak hasznosítjuk korábbi megtakarításunkat, hanem annak akár 50%-át is visszakaphatjuk támogatásként, ami szabadon felhasználható pénzösszeget jelent!4. Megfelelünk-e az igénybevételi feltételeknek?

Fontos, hogy a programban való részvétel feltételekhez kötött, melyeknek abban az időpillanatban kell megfelelnünk, amikor a Magyar Államkincstár részére benyújtjuk a felújításhoz kapcsolódó dokumentációkat. Lehet, hogy most még teljesülnek az igénybevételi feltételek, de 1 év múlva már nem vagyunk jogosultak a támogatásra. Ilyen helyzetet jelent példádul, ha a legfiatalabb gyermekünk jövőre tölti be a 25. életévét. Ennek az ellenkezője is előfordulhat, lehet, hogy egy család csak jövőre teljesíti az igénybevételi feltételeket, mert akkor éri őket gyermekáldás.

5. Ne spóroljunk a vállalkozói költségeken!

Az ügyeskezűek körében felmerülhet, hogy kizárólag anyagköltséget számolnak el a program keretében, míg a felújítási munkálatokat teljes körűen saját maguk végzik el. Ez végeredményben azt eredményezné, hogy a család 0 Ft támogatási összegre lenne jogosult. Ennek az oka, hogy az 50%-os, maximum 3 millió Ft összegű visszatérítésben 50-50% arányban kell szerepelni az anyagköltségnek és a vállalkozói díjnak. Így például amíg 3 millió Ft anyagköltség és 500 ezer Ft vállalkozói díj mindössze 1 millió Ft-os támogatási összeget eredményezne, addig 3 millió Ft anyagköltség és 1,5 millió Ft vállalkozói díj mellett már 2,25 millió Ft visszatérítésre vagyunk jogosultak.

6. Ne halogassuk a felújítást és az elszámolást!

A támogatási program 2022. december 31-ig tart. Ez a végső határideje a számlák benyújtásának. Tekintettel kell lenni ugyanakkor arra is, hogy az utolsó elszámolni kívánt számla kiállítási idejétől számítva 60 napon be kell nyújtani a Magyar Államkincstár felé a teljes dokumentációt. A rendelkezésre álló határidők ugyan bőségesen elegendők, de nem szabad sem a felújítást, sem az elszámolást halogatnunk, ha nem szeretnénk váratlan helyzetekkel szembesülni. A készlethiányok és a munkaerő leterheltsége ugyanis mindennapos lehet a következő két évben. Még nehezebb helyzetben találják magukat azok, akik Lakásfelújítási Hitelt vettek fel, hiszen számukra mindössze egyetlen év áll rendelkezésre a felújítási munkálatok elvégzéséhez.

Frissítés! A 2021. április 16-án megjelent kormányrendelet értelmében a felújítási munkálatok megvalósítására kijelölt 1 éves határidő eltörlésre került. 

A módosításnak köszönhetően azoknak is elegendő a program végéig, vagyis 2022. december 31-ig (de legkésőbb az utolsó számla kiállítását követő 60 napon belül) benyújtani a támogatás igényléséhez kapcsolódó elszámolást, akik a Lakásfelújítási hitelből finanszírozták a felújítási munkálatokat. Ez hatalmas könnyebbséget jelent azok számára, akik élnek a hitel lehetőségével is, hiszen sokkal szélesebb időintervallum áll a felújítás kivitelezésére. Ennek ellenére nem szabad túlzottan elkényelmesedni, csakis a korábban leírtakat tudjuk hangsúlyozni, ne halogassuk se a felújítást, se az elszámolást!

7. A nem támogatott tevékenységeket is érdemes most elvégezni!

A Lakásfelújítási programban támogatott tevékenységek köre széleskörű, de bizonyos mértékben korlátozott is. Ugyanakkor nem feltétlen életszerű kizárólag a támogatott tevékenységek elvégzése. Például, ha egy átfogó beruházás keretében felújítjuk a hálószoba alapzatát, gardróbját, nyílászáróit és a fürdőszoba burkolatát, könnyedén felmerülhet egy új ágy, mosógép, szárítógép vagy egy nem beépített bútor vétele is, hogy maximálisan elégedettek legyünk a végeredménnyel. Habár utóbbiak nem támogatott tevékenységek, érdemes lehet egy kalap alatt az előbbiekkel együtt elvégezni, ha már amúgy is nagyobb a felfordulás otthonunkban. Ezek finanszírozásához a szabad felhasználású hitelek jelenthetnek megoldást, ha nem áll rendelkezésre kellő nagyságú önerő.8. Folyamatosan kövessük figyelemmel a Lakásfelújítási programot érintő változásokat!

A kormány alig 3 hónappal a Lakásfelújítási program indulása után máris módosított mind a Lakásfelújítási támogatás, mind a Lakásfelújítási hitel feltételein. Méghozzá kedvező irányban. A korábbi család- és otthonteremtési támogatások esetén már megszokhattuk, hogy időközben számos változásra kerül sor, így nem lepődnénk meg, ha a továbbiakban is hasonlóan pozitív hírek érkeznének a Lakásfelújítási program feltételeinek módosításáról.

Emiatt mindenkinek célszerű folyamatosan – kifejezetten az elszámolás megkezdése előtt – nyomon követni a program aktuális feltételeit. A már felújítást végző családoknak sem érdemes túlzottan elsietni a támogatás elszámolását (persze ne is halogassuk, hogy az utolsó pillanatra maradjon vagy kicsússzunk az elszámolási határidőből), hiszen bármikor érkezhet a mostanihoz hasonlóan egy olyan módosítás, amely elszámolhatóvá teszi egy olyan általunk is tervezett vagy már megvalósított munkálat költségeit, melyre korábban nem volt lehetőség.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét