Kedvező változások a Lakásfelújítási támogatást és hitelt érintően! Nézd meg, hogy Téged is érintenek-e!

0
60Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook bejegyzésében osztotta meg a legfrissebb változásokat a Lakásfelújítási programot illetően. Nem is egy, hanem rögtön négy olyan módosításra kerül sor a program megvalósítását illetően, melyek mindegyike kedvezően érintheti azokat, akik élni kívánnak a Lakásfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolódó hitel adta nem mindennapi lehetőséggel.

Cikkajánló: Hasznos tippek és tanácsok a Lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez

Milyen újdonságok kerültek bejelentésre?

Szélesedik a Lakásfelújítási támogatást igényelhetők köre

Akik a munkájukból fakadóan szolgálati lakásban élnek, a saját tulajdonú otthonukra is igénybe vehetik a lakásfelújítási támogatást még akkor is, hogyha nem ott laknak.

Bővül az elszámolható tevékenységek köre

Az eddigi elszámolható költségeken túl 2 további felújítási munkálat költsége is elszámolhatóvá válik a programon belül. Ilyen

  • a szellőztető rendszer beépítése és
  • a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítése

A Lakásfelújítási hitellel is többen élhetnekA bejelentés értelmében mostantól olyan adóstársat is bevonhatunk a Lakásfelújítási hitel felvétele során, aki nem tartozik a támogatotti körbe. Ilyen például a szülők, nagyszülők vagy akár a testvérek.

A Lakásfelújítási hitelnél eltörlésre kerül a felújítások elvégzésére vonatkozó egy éves határidő

A korábbi szabályozás alapján a hitel felvételét követő egy éven belül el kellett végezni az összes tervezett munkálatot, és legkésőbb az utolsó kiállított számla keltének számított 60 napon belül be kellett nyújtani elszámolásra a számlákat és a jogosultságot igazoló dokumentációkat. Ez a hitel kamattámogatásának is feltétele volt.

A jelenlegi módosításnak köszönhetően az egy éves határidő eltörlésre kerül, elegendő a program végéig, vagyis 2022. december 31-ig (de legkésőbb az utolsó számla kiállítását követő 60 napon belül) benyújtani a támogatás igényléséhez kapcsolódó elszámolást. Ezáltal sokkal szélesebb időintervallum áll rendelkezésre a felújítást tervezők számára, vagyis nem kell elkapkodniuk az egyes munkálatok megvalósulását, ami a szakemberek leterheltsége miatt hatalmas segítséget jelent.

A módosítások 2022. április 21-én lépnek életbe és az éppen folyamatban lévő igénylések esetén is érvényesek.

 

🏡 Egyszerűbb feltételek mellett, még többen igényelhetik a 2021. január 1-jén bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat! Néhány újdonság a változásokból: ⬇️
✔ Bővült az otthonfelújítási támogatás igénylésénél elszámolható felújítások köre.
✔ Azok, akik hivatásukból fakadóan a munkáltatójuk által biztosított szolgálati ingatlanban élnek (pl. orvosok, nővérek, pedagógusok, katonák, lelkészek), saját tulajdonú otthonuk felújítására kérhetik az otthonfelújítási támogatást anélkül, hogy korábban 1 évet ott laktak volna.
✔ A Nemzeti Mintaterv Katalógusból letölthető családi házak tervdokumentációinak adaptációs költségei is elszámolhatók a CSOK-ból (pl. telekre igazítás, engedélyeztetés).
✔ Az otthonfelújítási kölcsön felvételénél a kölcsönt igénylő olyan közeli hozzátartozót is bevonhat adóstársként, aki nem tartozik a támogatotti körbe (pl. szülő, nagyszülő, testvér, továbbá az élettársat is).
✔ A 2020-ban megkezdett építkezésekre vonatkozó adó-visszatérítési támogatás kapcsán átmeneti kedvezmények vehetők igénybe.
Nézze meg a videót, küldje el ismerőseinek, hogy minél többen élni tudjanak az új lehetőségekkel!

Közzétette: Novák Katalin – 2021. április 16., péntek

Mit sugallnak a frissen bejelentett módosítások?A kormány eddig is nagy hangsúlyt fektetett a család- és otthonteremtési támogatásokra, és már korábban is megszokhattuk, hogy időközben számos változtatásra kerül sor. Ahogy mindig, most is kedvező módosításokról érkezett hír. Érdemes tehát résen lenni, és folyamatosan követni a Lakásfelújítási programot érintő változtatásokat, ugyanis pusztán ezen bejelentésnek köszönhetően akár több száz olyan háztartás élhet a Lakásfelújítási támogatás lehetőségével, akik  korábban nem feleltek meg az igénybevételi feltételeknek, vagy éppen a hitelfelvételnél nem találtak megfelelő adóstársat. Az elszámolható költségek körének bővülése pedig mindenki számára előnyös lehet.

A program csak 3 hónappal ezelőtt indult, és majd csak 2022. december 31-én ér véget, de már most egy komoly bejelentésre került sor. Nem lepődnénk meg, ha a továbbiakban is hasonlóan pozitív hírek érkeznének a feltételek módosításáról. Emiatt mindenkinek célszerű folyamatosan – kifejezetten az elszámolás megkezdése előtt – nyomon követni a program aktuális feltételeit. A már felújítást végző családoknak sem érdemes túlzottan elsietni a támogatás elszámolását (persze ne is halogassuk, hogy az utolsó pillanatra maradjon vagy kicsússzunk az elszámolási határidőből), hiszen bármikor érkezhet a mostanihoz hasonlóan egy olyan módosítás, amely elszámolhatóvá teszi egy olyan általunk is tervezett vagy már megvalósított munkálat költségeit, melyre korábban nem volt lehetőség.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét