Nyugdíjmegtakarítás

Miért van egyre nagyobb jelentősége a nyugdíjmegtakarítási formáknak?

1. A nyugdíjak folyamatosan leszakadnak bérektől

Amíg 2009-ben 93.256 Ft volt az öregségi nyugdíjak átlagos értéke és 124.116 Ft a nettó átlagbér mértéke, addig 2020-ra már 268.405 Ft-ra nőtt a magyarok nettó átlagkeresete, a nyugdíjak azonban csak átlagosan 142.114 Ft-ra emelkedtek. Az alábbi ábra remekül illusztrálja, hogy egyre nagyobb a szakadék a nyugdíjak és a keresetek között. Mivel a nyugdíjak csak az infláció mértékének megfelelően növekednek, míg a bérek dinamikája ennél sokkal gyorsabb, így a bérek és nyugdíjak közötti szakadék egyre csak mélyebb lesz.  Ez azt jelenti, hogy nyugdíjba vonulásunkkor várhatóan sokkal alacsonyabb rendszeres jövedelemre számíthatunk, mintha dolgoznánk. Ennek következtében nem biztos, hogy képesek leszünk megengedni azt az életszívonalat, amelyet korábban megszoktunk. Emiatt egyre fontosabb az öngondoskodás szerepe, melyhez a nyugdíjmegtakarítási formák jelentenek célzott segítgséget.

2. Várhatóan egyre több nyugdíjas évre számíthatunk

A KSH statisztikái alapján a magyar nők születéskori várható élettartama 1998-ban 75,2 év volt, ám az egészségügynek, tudományoknak és technológiai fejlődésnek köszönhetően 2019-re már 79,3 évre nőtt. A férfiaknál ugyanezen időtávon a várható élettartam 66,1 évről 72,9 évre nőtt. Egyértelműen látszik az a tendencia, miszerint várhatóan egyre hosszabb életre számíthatunk. A növekvő várható élettartam és a Magyarországot is jellemző elöregedő társadalom viszont azzal jár, hogy egyre kevesebb aktív dolgozó jut egy nyugdíjasra. Az állami nyugdíjrendszer ennek eredményeképpen sajnos csak úgy tartható fenn jelenlegi formájában, ha a nyugdíjkorhatárt is emelik. Ez a jövőbeli kilátásaink szempontjából egy elég kedvezőtlen tendencia, hiszen senki sem szeretne 70, vagy akár 75 éves koráig dolgozni. Mindenesetre a statisztikai adatok alapján így is az látszik, hogy a várható élettartam jelenleg nagyobb mértékben nő, mint a nyugdíjkorhatár, így várhatóan egyre több nyugdíjban töltött évre számíthatunk.

Eldöntötted, hogy szeretnél megtakarítani de nem tudod mi lenne a megfelelő választás? Ez a cikk neked szól!

3. Állami támogatás

Az állam az éves befizetések után 20%-os adójóváírást ad minden nyugdíjmegtarítási konstrukció esetén. Ennek köszönhetően önkéntes nyugdíjpénztár tagaság esetén évi 150.000 Ft, nyugdíjbiztosítás esetén akár évi 130.000 Ft, nyugdíj-előtakarékossági számla esetén pedig évi 100.000 Ft adójóváírásban is részesülhetünk, amely nagymértékben jövedelemezővbb és sokkal vonzóbbá teszi az egyéni megtakarításokat. Fontos ugyanakkor, hogy amennyiben több nyugdíjmegtakarítási formával is rendelkezünk, az éves adókedvezmény értéke nem lehet több 280.000 Ft-nál.

4. Versenyképes hozamok

A nyugdíjpénztárak jövedelmezősége nem csak az állam által biztosított adójóváírásból származik, hanem  a megtakarítási összeg, illetve a jóváírt adókedvezmény befektetéséből adódóan is hozamra számíthatunk. Ezek mértéke a gazdaság teljesítményétől függően évről-évre ingadozik, de hosszútávon elég meggyőző mértéket mutat. Az önkéntes nyugdíjpénztári hozamok statisztikái alapján az elmúlt 16 évben évente átlagosan 6,26%-os hozamot érhettünk el. Ez az az infláció mértékénél magasabb hozamot jelent, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjcélű megtakarításunk nem csak megőrzi vásárlóértékét, hanem az inflációnál magasabb hozamot, vagy pozitív reálhozamot generál, amely a megtakarításunk vásárlóértékének növekedését jelenti. Ez az átlahgozam nem csak az önkéntes nyugdíjpénztárakat jellemzi, hanem a nyugdíjbiztosítások esetén is irányadónak bizonyul.

5. Egyre alacsonyabb költségek

A Magyar Nemzeti Bank nagyon szigorúan ellenőrzi a nyudíjmegtakarításokat kezelő szolgáltatók költségeit. Éppen ezért vezették be 2010-ben a nyugdíjbiztosítások esetén a Teljes Költség Mutatót (TKM), amely az egyes konstrukciók éves költségét adja meg. 2020 óta pedig már az önkéntes nyugdíjpénztáraknak is elérhetővé kell tenniük minden termékük után a TKM értékét. Ennek köszönhetően összehasonlíthatóvá váltak a nyugdíjpénztári és nyugdíjbiztosítási termékek, így könnyedén kiszűrhetjük a túlzottan drága konstrukciókat. A szigorú szabályozás, a TKM közzétételi kötelezettség miatt egyre alacsonyabb költségek jellemzik a nyugdíjcélú megtakarításokat. 2019-ben az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén 0,78%-os értéket vett fel az átlagos korrigált díjterhelési mutató, amely a nyugdíjpénztárak hosszútávú átlagos költségszintjét mutatja. Ez közel 30%-os csökkenést jelent 2002-höz képest! Ez szintén nem csak a nyugdíjpénztárak esetén igaz, a nagyobb verseny és szabályozás minden nyugdíjmegtakarítás terén egyre alacsonyabb költségeket eredményez.

6. Akár havi néhány ezer Ft rendszeres megtakarítással is igénybe vehető

A nyugdíjmegtakarítási termékek szerződéses kötelezettséget jelentenek, ugyanakkor akár már havi 3.000 Ft rendszeres megtakarítási összeg vállalása is elegendő lehet ahhoz, hogy nyugdíjmegtakarításal rendelkezzünk. Természetesen minél magasabb összeget teszünk félre, annál magasabb lejárati értékre számíthatunk. Ugyanakkor az alacsony minimális díjfizetési kötelezettségnek köszönhetően már fiatalabb korunkban is kezdhetünk nyugdíjmegtakarítást, továbbá a szerényebb jövedelemmel rendelkezők is biztonsággal megtehetik, hogy gondoskodjanak időskori megélhetésükről.

+1. Egyre többen döntenek nyugdíjmegtakarítás mellett

Magyarországon jelenleg több, mint 1,1 millió ember rendelkezik nyugdíjpénztári tagsággal. A nyugdíjbiztosítással rendelkezők száma is már meghaladta a 250 ezer főt. Mivel utóbbi egy frisebb konstrukció, ezért itt alacsonyabb az ügyfelek száma, egyúttal sokkal dinamikusabb növekedés figyelhető meg a szolgáltatást igénybe vevők számában. Jelenleg éves szinten akár 50-60 ezer új ügyfél köt nyugdíjbiztosítást, akik ezen termék segítségével a növekvő nyugdíjkorhatárból származó kockázatot is kiküszöbölhetik.

Válaszd ki Te is a hozzád legjobban illő nyugdíjmegtakarítási formát, és csatlakozz több millió honfitársadhoz, akik már a kezükbe vették időskori megélhetésüket!

Nyugdíjmegtakarítási termékek iránt érdeklődsz? A következő cikkeket ajánljuk számodra:

8 érv miért érdemes nyugdíjmegtakarítást nyitni

Melyik nyugdíjmegtakarítást érdemes választanom?

Mekkora nyugdíjkiegészítésre számíthatok havi 10, 20 és 30 ezer Ft megtakarítással?

Akár már havi 3 ezer Forinttal is indíthatunk nyugdíjmegtakarítást!

Fontos tudni! Ezért nem veheti el az állam a nyugdíjmegtakarításodat!

Egyelőre biztosan búcsút inthetünk a Nyugdíjkötvénynek