Hihetetlen! Több mint 1 millió Ft-tal nőtt a magyarok megtakarítása a koronavírus alatt!

0
60

A koronavírus járvány alaposan felforgatta a magyarok megtakarítási szokásait. A járvány negatív hatásai miatt sokan egyáltalán nem tudtak félretenni, és a megélhetésükért küzdenek, mások pedig a megszokotthoz képest jóval nagyobb mértékben tudták növelni a megtakarításukat. Összességében viszont a korábbi évekhez képest rendkívüli mértékben nőtt a magyarok megtakarítása!

Cikkajánló:  Ezzel a módszerrel növelheted a megtakarításodat anélkül, hogy veszteségként élnéd meg!

Hogyan hatott a koronavírus járvány a magyarok megtakarítási állományára?

Az MNB által közzétett adatok alapján egy átlagos háztartás 800 ezernél is többet tudott félretenni 2020-ban – derül ki a Napi.hu bejegyzésből. Természetesen e tekintetben is hatalmas a különbség a magyarok között: a járvány miatt sokan elvesztették a munkájukat, vagy a vállalkozásuk kényszerült bezárni, így számukra többnyire csak veszteséget hozott az elmúlt időszak. Rengeteg olyan háztartás van egyúttal, aki a lezárások következtében sokkal kevesebb kiadással nézett szembe, így jelentős mennyiségű megtakarítást halmoztak fel. Tekintettel arra, hogy 2021 első hónapjait is szigorú lezárások jellemezték, továbbra is folytatódott a lakossági megtakarítások növekvő trendje. A koronavírus járvány kezdete óta így egy átlagos háztartás több mint 1 millió Ft megtakarítást halmozott fel, amely rendkívüli növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

Mit érdemes kezdenünk a hirtelen felhalmozott, nagy összegű megtakarításunkkal?

Először is fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nagyon fontos, hogy a rendszeres kiadásainkon felül is kellő összegű tartalékkal rendelkezzünk annak érdekében, hogy a váratlan kiadásainkat is képesek legyünk finanszírozni. Ugyanakkor egy bizonyos szint felett már nem érdemes a bankszámlánkon vagy otthonunkban őrizni a pénzt. Az a megtakarítás ugyanis, amely hosszabb időn keresztül kihasználatlanul áll, jelentős mértékben veszít az értékéből. Az idő ugyanis a félretett pénzünk ellen dolgozik, az infláció romboló hatása miatt évente átlagosan 3%-kal csökken annak vásárlóértéke. Számszerűen kifejezve az infláció romboló hatását, 5 év alatt a megtakarítás értékének 14%-os csökkenését tapasztalhatjuk, 10 év alatt 26%-os, 20 év alatt pedig már 46%-os a pénz romlása. A bankszámlán vagy otthonunkban tartott, de egyébként hosszabb időtávon (legalább 1 év) félretehető pénz ennyit veszít az idő múlása folyamán az értékéből!

Cikkajánló:  Súlyos ára van, ha otthon tartod a megtakarításod!

Az előbbiek miatt különösen fontos, hogy tudatos döntéseket hozzunk a felhalmozott megtakarításunk sorsát illetően. Szerencsére számos lehetőség van az infláció elleni küzdelemben. Különösen az infláció feletti hozamot biztosító befektetések teremtenek értéket, ezek esetében ugyanis nem csak teljes mértékben kivédjük az infláció romboló hatását, hanem még a befektetett pénz értékét is növeljük.

Milyen lehetőségeink vannak a pénzünk befektetésére?

Ha megtakarítási célban gondolkozunk, akkor a következő lehetőségek bármelyike remek választás lehet:

  • megtakarítási számla
  • lakástakarék
  • nyugdíjmegtakarítás 
  • egészségpénztár
  • megtakarítási életbiztosítás
  • értékpapírszámla
  • tartós befektetési számla (TBSZ)

Ezen kívül számos egyéb befektetési forma létezik, amely a lakosság széles körének elérhető, és még csak nem is igényelnek komoly pénzügyi ismereteket.

Ha szeretnéd megtudni, hogy jelenleg melyek a legvonzóbb és legjövedelmezőbb megtakarítási és befektetési lehetőségek, akkor a következő cikket javasoljuk számodra:

Cikkajánló:  Magas hozamra vágysz? Ezek a legvonzóbb megtakarítási lehetőségek!

Nem csak a 20 éveseké a világ! És ez a megtakarítások és befektetések világában sincs másképp. Nyugdíjasként az alábbi cikk nyújthat számodra segítséget abban, hogy nyugdíjadból a maximumot hozhasd ki.

Cikkajánló:  Ezek a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megtakarítási lehetőségek nyugdíjasok számára!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét