Magas hozamra vágysz? Ezek a legvonzóbb megtakarítási lehetőségek!

0
65

A koronavírus járvány alaposan felforgatta a magyarok megtakarítási szokásait. A lezárásoknak és korlátozásoknak köszönhetően egy átlagos magyar háztartás több mint 1 millió Ft-tal tudta növelni a megtakarítását. Sokan közülük – nagyon helyesen – nem csak állni hagyták a pénzt, hanem a magasabb hozam reményében be is fektették a hirtelen jött megtakarítást, ezzel elkerülve az infláció romboló hatását. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mely megtakarítási lehetőségek bizonyulnak jelenleg a legjobb választásnak, legyen szó rövid, közepes vagy éppen hosszú távú befektetésről.

Cikkajánló: Súlyos ára van, ha otthon tartod a megtakarításod!

Mely befektetési lehetőségek a legvonzóbbak a lakosság számára?

A koronavírus járvány miatti helyzetben számos háztartás számára válik rendkívül aktuálissá, hogy a megnövekedett mértékű megtakarítási állományuk miatt befektetési lehetőségekben gondolkodjanak. Tekintettel kell lenni ugyanakkor arra is, hogy nem csak a megtakarítási összeg mértéke releváns, hanem a tervezett befektetés futamideje is. Ennek függvényében mutatjuk meg azokat az igen népszerű befektetési és megtakarítási lehetőségeket, melyek a lakosság széles körében elérhetők, és nem igényelnek jelentős pénzügyi ismereteket.

Nem rendelkezel elegendő megtakarítással, de többet szeretnél félretenni? Ezzel a módszerrel növelheted a megtakarításodat anélkül, hogy veszteségként élnéd meg!

Rövid távú befektetés érdekel (1-5 évre tudom félretenni a pénzemet)

Rövid távon egyértelműen az állampapír befektetések a legnépszerűbbek, amely nem csak kockázatmentes megtakarítási lehetőséget jelentenek, hanem az alacsony kamatkörnyezethez képest igen szép hozammal kecsegtetnek. A jelenlegi slágertermékek egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) és a Prémium Magyar Állampapír.

Tipp: Nyugdíjasok számára is az állampapír jelenti az egyik legegyszerűbb és legjobb megtakarítási lehetőséget!

Az 5 éves futamidejű Magyar Állampapír fix kamatozású és évente átlagosan 4,95%-os hozamot biztosít. Ez összességében 27,35% kamatot jelent 5 év alatt, vagyis 1 millió Ft befektetése esetén 1.273.499 Ft lejárati értékére számíthatunk. A Prémium Magyar Állampapír változó kamatozású, az éves kamat mértéke az infláció nagyságától függ. A 3 éves futamidejű Prémium Állampapír az infláció felett 1%, míg az 5 éves futamidejű állampapír 1,25%-os hozamprémiumot biztosít. A hosszútávon várható éves 3%-os infláció alapján a Magyar Állampapír Plusz bizonyul jövedelmezőbbnek, de a felhalmozott hozamok tekintetében nagy valószínűséggel nem tapasztalhatunk nagy különbséget.

További érv a Magyar Állampapír Plusz mellett, hogy ennek visszaváltási árfolyama 99,5%, szemben a Prémium Magyar Állampapír 98%-os visszaváltási értékével. Sőt, a MÁP+ esetén a kamatfizetést követő 5 munkanapon belül 100%-os értéken válthatjuk vissza befektetésünket. Ez azt jelenti, hogy ha a futamidő során hirtelen szükségünk lenne az állampapírba fektetett összegre, akkor a Magyar Állampapír Plusz esetén sokkal kedvezőbben, akár veszteség nélkül törhetjük fel a befektetésünket.

Közepes időtávú befektetés érdekel (5-15 évre tudom félretenni a pénzemet)

Közepes időtávon a befektetési alapok jelentenek rendkívül népszerű és jövedelmező befektetési formát. Mivel ezek már kockázatosabb befektetésnek minősülnek mint, az állampapírok, ezért hosszabb időtávon érdemes kalkulálnunk velük, ugyanakkor magasabb hozamot is realizálhatunk.

A befektetési alapok kiemelt előnye abból adódik, hogy esetükben a szolgáltatást nyújtó alapkezelő kezeli az általunk befektetett pénzt. Ennek köszönhetően egyrészt nekünk semmilyen befektetési tevékenységet sem kell végeznünk, másrészt az alapot kezelő szakértők sokkal potenciálisabban képesek magasabb hozamok elérésére megfelelő mértékű kockázat vállalása mellett, mintha önállóan folytatnánk kereskedést. A befektetési alapok további előnyük a költséghatékonyság. Egy alapba számos befektető helyezi el a megtakarítását, így a költségek is sokkal jobban megoszlanak, amely az egyéni befektetéshez képest jóval alacsonyabb költségeket eredményez.

A befektetési alap kiválasztása során nagyon fontos, hogy a kockázati profilunknak megfelelő alapot válasszunk. A választék hatalmas, mindenkinek remek lehetősége van arra, hogy megtalálja a hozzá a leginkább illő befektetést. Az alapban található eszközök alapján pénzpiaci, kötvény, részvény, ingatlan, árupiaci és vegyes alapok közül válogathatunk, de léteznek olyan befektetési alapok is, amelyek kifejezetten egy adott ország, régió, iparág értékpapírjaiba helyezik el a felhalmozott vagyontömeget.

Hosszú távú befektetés érdekel (legalább 15 évre tudom félretenni a pénzemet)

Hosszú távon a nyugdíjmegtakarítások és a Babakötvény tartoznak a legjövedelmezőbb, könnyen elérhető megoldások közé.

Nyugdíjmegtakarítások

A nyugdíjmegtakarítások szerepe nagyon felértékelődött az utóbbi években. Mivel a nyugdíjak szintje egyre inkább leszakad a bérekétől, így egyre valószínűtlenebb, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a munkavállalói évek alatt megszokott életszínvonal fenntartására. A problémát az elöregedő társadalmunk csak tovább fokozza, a várható élettartam növekedésével ráadásul jóval több nyugdíjban töltött évre számíthatunk, mint a megelőző évtizedekben. A jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon biztosan fenntarthatatlan, és egyelőre nem látni a változás jeleit.

Cikkajánló: Ha még nem lennél teljesen meggyőzve akkor 8 további érvet mutatunk, miért érdemes nyugdíjmegtakarítás nyitni!

Az alacsony állami nyugdíjak ellen a nyugdíjcélú megtakarítások jelentenek valós megoldást, melyek segítségével aktív éveink alatt alapozhatjuk meg időskori megélhetésünket. A három elérhető nyugdíjmegtakarítási forma segítségével mindenki megtalálhatja a számára optimális öngondoskodási formát. A befizetéseink után ráadásul 20%-os adókedvezményre is jogosultak vagyunk, melynek összege akár évente a 280.000 Ft-ot is elérheti. A nyugdíjmegtakarítások jövedelmezősége nem csak az állami támogatásnak köszönhető, hanem a havi megtakarítási összegek befektetésével versenyképes hozamokra is számíthatunk. Az elmúlt 15 évben az önkéntes nyugdíjpénztárak évente átlagosan 6,26%-os hozamot biztosítottak!

Érdekel a nyugdíjmegtakarítás, de nem tudod, hogy melyik a legbiztonságosabb megoldás? Számolj a Bankmonitor kalkulátorával, ahol egy szakértő kolléga is a segítségedre lesz. Érdeklődésed leadása után további tájékoztatást kaphatsz díjmentesen!

Mire is elegendő számszerűen kifejezve egy nyugdíjcélú megtakarítás? Korábbi cikkünk alapján 30 év futamidő és mérsékelt kockázati szint mellett, havi 10 ezer Ft befizetésével 8 millió Ft-os lejárati értékre számíthatunk. Ebből mindössze 3,6 millió Ft a saját befizetés! Ekkora összegű megtakarítás több mint 13 éven keresztül elegendő arra, hogy 50.000 Ft nyugdíjkiegészítést biztosítson az állami nyugdíjon felül. Tehát akár már havi 10.000 Ft megtakarításával is sokat teszünk időskori életszínvonalunk fenntartásáért, ugyanakkor már havi 3000 Ft is elegendő lehet egy nyugdíjmegtakarítás indításához.

Babakötvény

Gyermekes családoknak a Babakötvény jelenthet igencsak jövedelmező formát. A Magyar Állam minden 18 év alatti gyermek számára 42.500 Ft életkezdési támogatást biztosít, amely az úgynevezett Start-értékpapírszámlán kerül jóváírásra és Babakötvény formájában kamatozik tovább. A Babakötvény változó kamatozású konstrukció, éves kamata infláció+3%, ami igencsak jelentős infláció feletti hozamot jelent. Kamatozása a Magyar Állampapír Plusznál és a Prémium Magyar Állampapírnál is kedvezőbb, a jelenlegi inflációs környezetben a legjövedelmezőbb magyar állampapírnak számít.

A Babakötvény jövedelmezőségét nem csak a magas kamatszint biztosítja. A kötvény egy olyan (kibocsátásától számított) 19 év futamidejű állampapír, melynek futamideje alatt folyamatosan teljesíthetünk befizetésünket a gyermek születésének megfelelő sorozatú kötvénybe. Az állam az éves befizetések után 10%, de maximum 6000 Ft további jóváírást ad. Ennek eredményeképpen igen szép összegű lejárati értékre tehetünk szert, melyet a gyermek oktatási, lakhatási költségeire fordíthatunk. Abban az esetben, ha évente 3%-os inflációt feltételezünk, és mindössze havi 1000 Ft-ot teszünk félre gyermekünk számára, akkor 18 éves korára 574.200 Ft-ra számíthatunk. Havi 5000 Ft befizetése esetén már 2.339.000 Ft halmozódik fel a gyermekünk nevére szóló értékpapírszámlán. Sőt, még abban az esetben 128.500 Ft-hoz jutunk, ha nem teljesítünk egyetlen befizetést sem a futamidő során. A 42.500 Ft-os állami életkezdési támogatás ugyanis ekkora összegre kamatozik fel 18 év alatt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét