Súlyos ára van, ha otthon tartod a megtakarításod!

0
129

Nagyon sokan vannak, akik egyáltalán nem jártasak a befektetések terén, vagy bizalmatlanok azok iránt, ezért a megtakarításukat többnyire a bankszámlájukon tartják, vagy éppen otthonukban őrzik a pénzt készpénz formájában. Szintén jelentős azok aránya, akik esetében nem a pénzügyektől való idegenkedés a legfőbb oka az otthon tartott megtakarításnak, hanem ezt tartják a legbiztonságosabb megoldásnak. Az otthonunkban felhalmozott megtakarításnak valóban megvan az az előnye, hogy folyamatosan rajta tarthatjuk a szemünket, de számolnunk kell azzal is, hogy az idő bizony ellenünk dolgozik! Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen jelentős költsége vannak, ha otthon ülünk a pénzünk felett.

Jó tudni: Ezzel a módszerrel növelheted a megtakarításodat anélkül, hogy veszteségként élnéd meg!

Miért lenne költséges a készpénzben tartott megtakarítás?

Ehhez először is fontos megérteni a pénz értékének változását, melyet az infláció segítségével tudjuk jól megragadni. Az infláció azt mutatja meg, hogy az elmúlt egy évben átlagosan hány %-kal változtak a fogyasztói árak. Ezzel a statisztikával biztosan találkoztunk már legalább egyszer a hírekben vagy az újságot olvasva. Ha esetleg nem, akkor a termékek árcéduláin biztosan tapasztalhattuk már az infláció hatását. Hosszú évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy évente átlagosan 3%-kal nőnek a fogyasztói árak Magyarországon. Sőt, a jelenlegi jegybanki politika alapján a jövőben is várhatóan a termékek és szolgáltatások árának éves átlagos 3%-os növekedését fogjuk tapasztalni.

Miért nőnek évente 3%-kal az árak?

A szabályozott mértékű infláció egy természetes ütemben növekvő gazdaságban egy rendkívül fontos tényező. Éppen ezért a jegybankok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az infláció értéke a gazdasági céloknak megfelelően alakuljon. Nincsen ez másképp Magyarországon sem. A Magyar Nemzeti Bank inflációs politikájának célja, hogy az infláció mértékét alacsonyan tartsa, ezzel biztosítsa az árak stabilitását. Az MNB jelenlegi inflációs politikáját legegyszerűbben a 3%-os inflációs céllal tudjuk leírni. Ebből adódik az az előbbi megállapítás, hogy a jövőben is várhatóan évente átlagosan 3%-os áremelkedést figyelhetünk meg.

Habár a mérsékelt és szabályozott infláció nagyon fontos szerepet játszik a gazdaság élénkítésében, a legtöbben ezt mégis hátrányosan élhetik meg, hiszen az árak folyamatos emelkedését tapasztaljuk. Ezáltal nem csak az árak emelkednek, hanem a pénz értéke is romlik. Az éves 3%-os infláció azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló megtakarításunkért 1 év múlva 3%-kal kevesebb terméket és szolgáltatást fogunk kapni. Ezt úgy fogalmazhatjuk meg a pénzügyek nyelvén, hogy 1 év alatt 3%-kal csökkent a pénz vásárlóértéke. És ez a folyamat minden egyes évben megismétlődik.

Nézzük meg egy példán keresztül az infláció megtakarításokra gyakorolt hatását!

Tegyük fel, hogy Andrásnak és Bélának 1-1 millió Ft hosszú távon rendelkezésre álló megtakarítása van. András úgy dönt, hogy ebből a pénzből biztonságos, fix kamatozású, 5 éves futamidejű, évente átlagosan 4,95% hozamot biztosító Magyar Állampapír Pluszt vásárol. (Azért ezt a befektetést választottuk, mert kockázatmentes és mindenki számára könnyedén hozzáférhető, akár postai értékesítőhelyeken is megvásárolhatjuk.) Béla nem bízik a befektetésekben, otthon fogja őrizni a megtakarítását. A Magyar Nemzeti Bank inflációs célja alapján évente 3%-os inflációval számolhatunk.

5 év múlva András a befektetésének köszönhetően 1.273.500 Ft-hoz fog hozzájutni, még Béla továbbra is az otthonában őrzött 1 millió Ft megtakarítással rendelkezik. Időközben azonban az infláció csökkentette a pénzük vásárlóértékét. 5 év alatt az infláció értéke olyan mértéket öltött, hogy András 1.273.500 Ft-ja valójában csak 1.098.532 Ft mai vásárlóértéknek, míg Béla 1 millió Ft-ja pedig csak mai 862.609 Ft vásárlóértéknek felel meg. Ez azt jelenti, hogy Béla az 5 év múlvai 1 millió Ft megtakarításából ugyanannyi terméket és szolgáltatást tud megvásárolni, mintha ma 862.609 Ft-tal rendelkezne. Azáltal, hogy Béla 5 éven keresztül otthon tartotta a megtakarítását, 137.391 Ft-ot veszített pénzének értékből. András a 4,95%-os éves átlagos hozamnak köszönhetően infláció feletti hozamra tett szert, így nem csak számszerűen kifejezve nőtt a megtakarítása 5 év alatt, hanem annak vásárlóértéke is közel 100.000 Ft-tal magasabb lett. Vagyis a Magyar Állampapír Plusznak köszönhetően 5 év múlva várhatóan 10%-kal több terméket és szolgáltatást vásárolhat meg a megtakarítsából, mint ma.

Sokkal megdöbbentőbb, hogy habár ma mindketten 1 millió Ft hosszú távon rendelkezésre álló megtakarítással rendelkeznek, András pénzének vásárlóértéke 5 év múlva 27,35%-kal magasabb lesz. (Ez éppen az állampapír befektetésen felhalmozott kamat.) Vagyis mindössze 5 év leforgása alatt ugyanabból a pénzből András 27,35%-kal több terméket és szolgáltatást vásárolhat magának! Hosszabb időtávon pedig még drasztikusabb lenne a hatás!

Mit tehetünk az infláció hatásának kivédése ellen?

Mindenképpen pozitív tényező, hogy amíg az infláció mértéke évente átlagosan 3%-kal nő, addig a nettó átlagbér az utóbbi 10 évben évente átlagosan 8%-kal nőtt. Vagyis a munkavállalók szerencsés helyzetben mondhatják magukat, hiszen a fizetésük nagyobb mértékben nő mint, amennyivel az infláció rombolja annak értékét. Nem szabad azonban teljes kényelemmel hátradőlni. Ha hosszú távon félretehető pénzzel rendelkezünk, akkor az infláció hatásának kiküszöbölése végett mindenképpen érdemes befektetni vagy egyéb megtakarítási célból elhelyezni pénzünket, mint például:

  • megtakarítási számla
  • lakástakarék
  • nyugdíjmegtakarítás 
  • egészségpénztár
  • megtakarítási életbiztosítás
  • értékpapírszámla
  • tartós befektetési számla (TBSZ)

A nyugdíjasok helyzete már sokkal kedvezőtlenebb, hiszen esetükben a nyugdíj értéke minden évben pontosan az infláció értékének megfelelően nő. Ez azt jelenti, hogy a pénzük éppen csak megőrzi a vásárlóértékét. Esetükben így még fontosabb, hogy a félretett jövedelmüket befektessék, hiszen így tudják leginkább az inflációtól védeni a megtakarításukat.

Cikkajánló: Ezek a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megtakarítási lehetőségek nyugdíjasok számára!

Röviden összefoglalva, a hosszú távon otthon tartott megtakarításnak évente 3% költsége van, melyhez 0% hozam párosul. Ezáltal pénzünk rengeteget veszít az évek folyamán a vásárlóértékéből, ami az anyagi jólét csökkenéséhez vezet. Sőt, akár az elszegényedést is felerősítheti, ha minden megtakarításunkat kitesszük az infláció romboló hatásának.

Tipp: Fordulj szembe az inflációval! Ha félretett megtakarítással rendelkezel akár bankszámládon, akár otthonodban, válaszd ki a hozzád legjobban illő befektetést és megtakarítási formát, hogy az ezek által felhalmozott hozamoknak köszönhetően ne csak kivédd az infláció hatását, hanem növeld is a pénzed értékét!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét