Szabad felhasználású hitelre van szükséged? Nem biztos, hogy a személyi kölcsön a legjobb megoldás!

0
449A személyi kölcsön számos élethelyzetben jelenthet alternatívát, ha pénzre van szükségünk. Legyen szó lakásfelújításról, autóvásárlásról, esküvőszervezésről, fogyasztási cikk vásárlásáról vagy egy váratlan kiadásról, a szabadon felhasználható személyi kölcsön felvétele gyors és egyszerű pénzügyi megoldást jelenthet.

Mit kell tudni a személyi kölcsönökről?

A személyi kölcsönt szabadon felhasználhatjuk, nincsen szükség ingatlanfedezet bevonására. A hitelkérelmünk elbírálása csak a jövedelmünk nagyságától függ, vagyis a hitel bírálat szinte kizárólag a jövedelemvizsgálatra terjed ki. A hitelösszeg kiutalása jellemzően 3-7 munkanapon belül megtörténik. A koronavírus járvány hatására felerősödő digitalizáció eredményeképpen egyre több bank teszi lehetővé az online hiteligénylést, melynek köszönhetően már 1-2 napon belül a számlánkon lehet a pénz. Személyi kölcsön esetén a bankok jellemzően életkori korlátokat is meghatároznak, így a nyugdíjasok számára már korlátozattabbak a hitelfelvételi lehetőségek.

A személyi kölcsönök által felvehető maximális összeg 10 millió Ft, a maximális futamidő pedig 10 év. A gyakorlatban ugyanakkor a bankok jellemzően maximum 7 millió Ft-os összeghatárig nyújtanak személyi kölcsönt, csak néhány hitelintézet kínálatában érhető el a maximum 10 millió Ft-os hitelösszeg. A bankok viszont akár már 200 ezer Ft-os összegtől kínálnak személyi kölcsönöket, így az alacsonyabb mértékű kiadások fedezésére is lehetőséget biztosít.

2021. január 1-től már Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönökkel is találkozhatunk a bankok kínálatában, melyek fő előnye, hogy nagyobb kiszámíthatósággal és biztonsággal bírnak.

Jó tudni: A személyi kölcsön kitűnő választás lehet akkor, ha rövid időn belül szükségünk van 200 ezer – 10 millió Ft közötti hitelösszegre maximum 10 éves futamidő mellett, és nem tudunk vagy éppen nem szeretnénk saját ingatlant a hitel fedezeteként bevonni.

Létezik olcsóbb szabad felhasználású hitel, mint a személyi kölcsön?

A válaszunk IGEN. Bizonyos élethelyzetekben a szabad felhasználású jelzáloghitel sokkal kedvezőbb pénzügyi megoldást jelenthet, mint személyi kölcsön felvétele.

A szabad felhasználású jelzáloghitel a lakáshitelek egy olyan típusa, mely esetében nem lakáscélra (lakásvásárlásra, lakásfelújításra) kell fordítani a hitelösszeget, hanem azt szabadon elkölthetjük. Ezen típusú hiteleknél jellemzően 1-40 millió Ft a felvehető hitel összege, de egyes bankoknál akár 100 millió Ft hitel is elérhető. A személyi kölcsönökhöz képest magasabb hitelösszeg mellé magasabb futamidő is párosul, a hitel futamideje jellemzően 1-25 év között mozog.

Mivel a lakáshitel egy fajtájáról van szó, így ezesetben kötelesek vagyunk fedezetként bevonni saját tulajdonú ingatlanunkat. Éppen ebből viszont komoly pénzügyi előnyünk származhat. Mivel a szabad felhasználású jelzáloghitel mögött van fedezet, míg a személyi kölcsönök esetében nincs, így egy szabad felhasználású jelzáloghitelhez sokkal olcsóbban juthatunk hozzá, mint egy azonos összegű és futamidejű személyi kölcsönhöz. A bankok kínálatában ma elérhető legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata 4-5%, míg a személyi kölcsönöknél 7-8%-nál kezdődik a THM. Emiatt a szabad felhasználású lakáshitel teljes visszafizetésben több százezer Ft-tal, magasabb hitelösszeg esetén akár 1 millió Ft-tal is olcsóbb lehet. Egyetlen hátrány, hogy az ügyintézési idő (a bonyolultabb dokumentáció és az ingatlan értékbecslése miatt) akár 4-6 hét is lehet.

Jó tudni: Ha 10 millió Ft feletti szabad felhasználású hitelre van szükségünk, akkor kizárólag a szabad felhasználású jelzáloghitel jelenthet megoldást. Ha ennél alacsonyabb összegű hitelre van szükségünk, és be tudjuk vonni fedezetként saját ingatlanunkat, valamint akár 1-1,5 hónapot is tudunk várni, amíg megérkezik számlánkra a pénz, akkor garantáltan jobban járunk a szabad felhasználású jelzáloghitel felvételével.

+1. Babaváró hitel

A jelenleg igen népszerű Babaváró hitel is egy szabad felhasználású kölcsön, amely a gyermeket tervező házaspárok számára egy további lehetséges alternatíva lehet. A Babaváró hitel keretében akár 10 millió Ft kamatmentes hitelösszeghez juthatnak hozzá a fiatal házasok, melyet szabadon elkölthetnek. Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy mivel kamattámogatott konstrukcióról van szó, így a Lakásfelújítási hitelhez hasonlóan számos kockázatot hordoz magában, hiszen a feltételek nemteljesítése esetén elveszíthetjük a kamattámogatást, melynek visszafizetése jelentős pénzügyi terhet okozhat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét