500 milliárd Forinttal növelte az MNB az NHP Hajrá! keretösszegét

0
17Egy hónappal ezelőtt még arról számoltunk be, hogy az NHP Hajrá! töretlen népszerűsége miatt a már így is kibővített, 2500 milliárd Ft-os keretösszeg 2021. nyarán teljesen kimerülhet. Ezt illetően érkezett egy igazán kedvező hír a kis- és középvállalkozási szektor számára, a Monetáris Tanács ugyanis úgy döntött, hogy 500 milliárd Ft-tal növeli a hitelprogram keretösszegét. A döntés értelmében az NHP Hajrá! keretösszege 3000 milliárd Ft-ra nő.

Mi áll a keretösszeg emelésének hátterében? 

Patai Mihály, az MNB alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az elhúzódó járványhelyzet kedvezőtlen gazdasági hatásai és a vállalkozások részéről érkező jelentős igények állnak a keretösszeg emelésének hátterében. Az MNB meglátása és a keretösszeg emelése teljes mértékben megalapozottnak és indokoltnak tűnik. A harmadik hullám rendkívüli ereje miatt a járványhelyzet sajnos tovább húzódik, mint azt előzetesen vártuk, így a negatív gazdasági hatások továbbra is erőteljesen sújtják a kkv-szektor szereplőit. Márpedig a hitelprogram éppen azzal a céllal került meghirdetésre egy évvel ezelőtt, hogy enyhítse a kis- és középvállalkozások számára a koronavírus járvány negatív gazdasági hatásokat, és biztosítsa a hitelpiaci források folyamatos elérhetőségét.

Másrészről, a hitelprogam iránti érdeklődés továbbra is jelentős, 2020. márciusában is 156 milliárd Ft összegű hitelt helyeztek ki 3.288 vállalkozás számára, és a további igények szerint hasonló mértékű hitelkihelyezésre lehet számítani a következő hónapokban is. Ez valóban azt jelentené, hogy a nyár közepére kimerülne a korábbi 2500 milliárd Ft-os keretösszeg, a koronavírus okozta gazdasági válság azonban addigra biztosan nem érne véget maradéktalanul.Mit jelent a keretösszeg emelése a vállalkozások számára? 

Nagyobb biztonságot és pozitívabb jövőképet azok számára, akik még nem éltek a lehetőséggel. Nekik ugyanis még bőven marad lehetőségük arra, hogy gyorsan, kedvezményes feltételek mellett finanszírozáshoz jussanak. A jelenlegi keretösszeg növeléssel úgy látjuk, hogy 2021. utolsó negyedévéig biztosan elegendő forrás marad a kkv-szektor szereplői számára, hogy éljenek az NHP Hajrá! nyújtotta nem mindennapi lehetőséggel. Figyelembe véve, hogy az Új Széchenyi Program igénylési határideje is meg lett hosszabbítva 2021 végéig, így a kkv-szektor szereplői biztosan nem fognak hitelezési zavarokkal és korlátokkal szembesülni, ami különösen fontosnak bizonyul a vállalti szektor működése szempontjából.

Mivel a tőkeáramlás több szempontból is biztosítottnak tűnik a kkv-szektor szereplői számára, így a vállalati hitelezés dinamikája az év hátralevő felében is töretlen növekedést mutathat. Ennek pozitív hatásai pedig akkor fognak mérvadóan jelentkezni, amikor a koronavírus járványt és az ezzel együtt járó gazdasági válságot magunk mögött tudhatjuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét