Még mindig elérhető az NHP Hajrá!

0
31A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! néven futó hitelprogramja 1500 milliárd Ft-os keretösszeggel került meghirdetésre 2020. áprilisában, azonban egy novemberi döntés értelmében további 1000 milliárd Ft-tal bővítették a keretet. Ebből 600 milliárd Ft még továbbra is igényelhető, így még mindig lehetősége van a kis- és középvállalkozásoknak a hitelprogramban való részvételre. A hitel igénylése nem határidőhöz kötött, hanem a keretösszeg rendelkezésre állásáig élhetnek a kedvezményes hitellel a vállalatok.

A koronavírus válság hatására több kkv-szektort megcélzó hitelprogram is indult. Ne maradj le az Új Széchenyi Programot és a Kamatmentes Újraindítási Kölcsönt érintő legfontosabb hírekről sem!

(Frissítés: Az MNB 2021.04.06-án bejelentett döntése alapján a hitel keretösszege 500 milliárd Ft-tal bővül.)

Mi az NHP Hajrá!?

Az NHP Hajrá kifejezetten a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása, a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében került meghirdetésre. A program keretében a kkv szektor szereplői juthatnak kedvezményes, maximum 2,5% fix kamatozású hitelhez, a felvehető összeg pedig akár a 20 milliárd Ft-ot is elérheti. A hitel futamideje a 3 és 20 év közötti lehet, forgóeszköz hitelek esetén pedig maximum 3 év.

A hitel felvételéhez a Magyar Nemzeti Bank rendelkezése alapján ráadásul nem szükséges önerő felmutatása, azonban az egyes bankok kockázatvállalási hajlandóságuk függvényében elvárhatják a vállalkozásoktól, hogy önerőt vonjanak be a hitelbe.

Miben tér el az NHP Hajrá! a korábbi konstrukcióktól?

Magasabb maximális felvehető összeg és futamidő

Az NHP korábbi szakaszaiban a vállalkozások maximum 10 milliárd Ft hitelösszeghez juthattak, melyhez maximum 10 év futamidő párosult. Az NHP Hajrá! keretében a maximális hitelösszeg 20 milliárd Ft-ra, a maximális futamidő pedig 20 évre nőtt.

Széleskörű felhasználási lehetőségAz NHP Hajrá! alapjaiban megegyezik a Növekedési Hitelprogram korábbi szakaszaival, azonban a koronavírus járvány következtében a program sokkal inkább a jelenlegi gazdasági helyzetre specifikálva került kialakításra.

A válságkezelés jegyében a hitel az NHP elődeihez képest sokkal szélesebb körű tevékenységekre vehető fel, ennek érdekében a következő célok mindegyike finanszírozható a hitelprogram segítségével:

  • új és használt tárgyi eszköz vásárlása
  • korszerűsítés és fejlesztés
  • munkabér finanszírozása
  • hitelkiváltás
  • forgóeszköz finanszírozás
  • cégvásárlás

Rövid hitelbírálati idő

Az NHP Hajrá! további újdonsága a maximum 10 munkanapos hitelbírálati idő, amely jelentős mértékben alacsonyabb a megszokott ügyintézési időnél. A vállalkozások tehát a konstrukció keretében a lehető leggyorsabban juthatnak finanszírozási forráshoz, amely nagy segítséget jelent, ha éppen anyagilag nehéz helyzetben találja magát a vállalkozás.

Alacsonyabb kamatok

A Magyar Nemzeti Bank kiemelt célja, hogy a hitelprogram folyamán élénkítse a bankok közötti versenyt. Ennek érdekében az MNB a kereskedelmi bankok számára 2021 végéig 4%-os kamattámogatást is biztosít. Ez azt eredményezheti, hogy a bankok nem feltétlen a maximális 2,5%-os kamatot fogják alkalmazni a kkv-hitelek esetében, hanem a jegybanki kamattámogatás miatt lényegesen kedvezőbb kamatok mellett is elérhetővé teszik a hitelt. A jelenlegi helyzetben így a vállalkozások rendkívül alacsony hitelkamatokkal is találkozhatnak a bankok kínálatában.

Sokan élnek a lehetőséggel

Az MNB statisztikái alapján 2021. február végéig 27.940 vállalkozás élt a hitelprogram nyújtotta lehetőséggel. A vállalatok legnagyobb mértékben forgóeszköz finanszírozás, majd beruházás céljából vették fel a program keretében elérhető hitelt. Az eddigi eredmények alapján a konstrukció jelentősen hozzájárult az aktív vállalati hitelezés fenntartásához, továbbá a vállalatok beruházási aktivitásának növeléséhez.A nagy érdeklődés azt eredményezte, hogy az 1000 milliárd Ft-os bővítés nélkül már 2021 elején kimerült volna a rendelkezésre álló a keretösszeg. A fennmaradó összeg nagysága és a lehívás üteme alapján akár 3-4 hónapon belül a jelenlegi 2500 milliárd Ft-os keretösszeg is kimerülhet, így ha még nem éltél volna a lehetőséggel, akkor ne késlekedj! Érdeklődj a bankoknál, és segítsd át vállalkozásodat a koronavírus járvány okozta válságon az NHP Hajrá! segítségével.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét