Vállalkozóknak

Mely támogatott hitelek segíthetik vállalkozásunk működését 2021-ben?

A koronavírus okozta válság globális szinten felforgatta mindennapjainkat. A vírus nem csak emberéleteket veszélyeztet, hanem a gazdaság működését is alaposan felforgatta. Ahogy a 2008-as válság folyamán, most is a kis- és középvállalkozási szektor került a legnehezebb helyzetbe, több vállalkozás a túlélésért küzd, és abban bíznak, hogy képes lesznek életben maradni a járványhelyzet elmúltáig. Oldalunkon megtalálhatóak azok a támogatott hitelprogramok, amelyek valódi pénzügyi megoldást jelenthetnek a kkv-szektor számára.

1. NHP Hajrá!

A Magyar Nemzeti Bank által indított hitelprogram közvetlenül a koronavírus járvány magyarországi megjelenését követően, már 2020. áprilisában meghirdetésre került. A jegybank 2500 milliárd Ft-os keretösszeget biztosított a kis-és középvállalkozási szektor számára a negatív gazdasági hatások tompítása érdekében. A program keretében a kkv-szektor szereplői juthatnak kedvezményes, maximum 2,5% fix kamatozású hitelhez, a felvehető összeg pedig akár a 20 milliárd Ft-ot is elérheti. A hitelösszeg működésre, korszerűsítésre és bővítésre is fordítható. A gyors pénzhez jutást a maximum 10 munkanapos hitelbírálati idő segíti elő.

A hitelprogram töretlen népszerűségnek örvend a vállalkozások körében, emiatt 2021. áprilisában további 500 milliárd Ft-tal bővítették ki az NHP Hajrá! keretösszegét. A 2021. március végi állapot szerint így még további 956 milliárd Ft a rendelkezésre álló keretösszeg. Amennyiben hasonló ütemben zajlik a továbbiakban is a hitelfelvétel, akkor várhatóan 2021 végéig biztosan élhetnek a vállalkozások a hitelprogram nyújtotte rendkívüli lehetőségekkel.

2. Új Széchenyi Program

A Széchenyi Program a koronavírus járvány következtében megreformálásra került, melynek eredményeképpen 2020. május 15-én 7 új termék indult el. Az államilag támogatott a hitelkonstrukciók minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, a teljes futamidő alatt rendkívül alacsony, jellemzően fix kamatozással érhetők el. A program keretében a kis- és középvállalkozások akár évi 0% fix kamatozás és 0% éves kezelési költség mellett juthatnak hitelhez.

Az Új Széchenyi hitelek célja a vállalkozások likviditási problémáinak enyhítése és áthidalása, a munkahelyek megőrzésének támogatása, a működéshez kapcsolódó kiadások finanszírozásának biztosítása, továbbá a beruházási célok megvalósításának elősegítése, a beruházási aktivitás fenntartása. A program keretében külön az agrár és turisztikai vállalkozások számára elérhető pénzügyi megoldások is szerepelnek.

A hitelprogram a kormány 2021. március eleji döntése alapján 2021. december 31-ig meghosszabbításra került. Ennek eredményeképpen a korábbiakban ismert 2021. június 30-i határidőhöz képest, további 6 hónapig még biztosan elérhetők a rendkívül olcsó Széchenyi hitelek.

3. Kamatmentes Újraindítási Kölcsön

A járvány tartós fennállása miatt még 2021. februárjában is egy újabb kedvezményes hitelprogramot harangoztak be, amely elsődlegesen a legkisebb méretű és legsúlyosabb helyzetben lévő vállalkozások számára kíván további segítséget nyújtani. Jelenleg már ismertek a kölcsön legfontosabb feltételei, amelyet a 0%-os kamat mellett az akár 10 éves futamidő, a maximum 3 éves türelmi idő, a hitelezéshez kapcsolódó 0 Ft-os díjak és a 0%-os önerő teszi igazán vonzóvá. A hitel keretében maximum 10 millió Ft összeget igényelhetnek a jogosult vállalkozások. A hitel 100 milliárd Ft-os keretösszeggel került meghirdetésre, melynek legalább 60%-a vidéki vállalkozások számára elérhető.

Mivel korábban még nem tapasztalt, rendkívül kedvező feltételekkel bír a hitelprogram, ezért biztosan nagy érdeklődés mutatkozik majd a vállalkozások részéről. A hitel 2021. március 8-tól érhető el az MFB pontokon, az igénylés határideje 2021. november 30.